Kolerakyrkogården

Nya smittsamma sjukdomar har kommit och gått under historiens gång. För tillfället har vi Covid-19. För några år sedan hade vi zika, ett virus som sprids genom myggor i tropiska länder. På 1980-talet var det aids och på 1800-talet var det kolera som spred skräck bland människor.

Under 1800-talet dog minst 100 miljoner människor av kolera. Även Sverige drabbades – sjukdomen kom hit första gången 1834. Under de närmaste 40 åren dog cirka 37 000 personer av kolera.

I går tog jag och sonen en promenad till Kolerakyrkogården i Matfors. Den ligger lite avsides men inte alltför långt ifrån kyrkan.

Det första dödsfallet i Tuna församling inträffade den 25 september, 1855 och i död- och begravningsboken finns det antecknat nio personen som avled i kolera under denna epidemiperiod. Den yngsta endast 2 år gammal.

Kolera är en dödlig magsjukdom. Nästan utan förvarning drabbas man av häftiga diarréer och våldsamma kramper i armar och ben. Avföringen liknar färgat vatten och kan uppgå till mer än 20 liter per dygn. Den sjuke blir snabbt uttorkad vilket kan leda till att hen dör i cirkulationskollaps.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s