Änglamakerskan

Änglamakerska var en kvinna som mot ersättning tog hand om fosterbarn och genom vanvård gjorde dem till ”änglar”, vilket innebar att hon skötte om dem så illa att de dog. Det kunde exempelvis göras genom misshandel eller svält.

Änglamakerskornas idé var att ta emot ett spädbarn som ”sitt eget” mot en engångssumma som var avsedd att täcka barnets omkostnader under hela uppväxten. För att tjäna på detta var det ju bra om barnen dog och ju tidigare desto större förtjänst. Dom flesta av barnen som hamnade hos änglamakerskan var födda av ogifta mammor vilket var en stor skam.

Hilda_Nilsson_(1) Hilda Nilsson

Hilda Nilsson, en av sveriges änglamakerskor tror man tog livet av 15-17 barn. Ett av tillvägagångssätten var att hon la fosterbarnet framstupa i en fylld badbalja och placerade en tvättbräda och en kolspann ovanpå. Sedan gick hon ut. När hon återvände efter en stund var barnet dött. Hilda tömde baljan, svepte barnet i en filt och lade det i en skrubb utanför köksdörren. Dagen därpå brände hon liket i tvättstugans kolugn. Till sin man och andra som undrade sa hon att ”fint folk” hade hämtat barnet.

Hilda_Nilssons_bucket ”Dödsbaljan”

Nils Poppe, en av våra folkkära svenskar, föddes 1908 och lämnades omedelbart av sin mor till en änglamakerska som försökte svälta honom till döds. Kosten bestod till största del av bröd doppad i öl. 1910, när Nils var 2 år gammal kom det barnlösa paret Anders och Amanda på besök hos änglamakerskan där dom möttes av en lockig, söt liten pojke. För 40 kr fick dom Nils med sig hem.

Detta fruktansvärda förekom ända in på 1930-talet då ännu en änglamakerska stod åtalad och dömdes.

parent-child-hand

5 tankar på “Änglamakerskan

 1. Thomas

  Hej Marie – var kommer kortet på flickorna ifrån? Jag hoppas att dessa flickor inget har att göra med änglamakerskor?

  Svara
  1. Lina Hydrell

   Thomas, du har rätt, bilden har inget med änglamakerskor att göra. Bilden föreställer tre små flickor som jobbar (!) som ostronplockare. Fotografen Lewis Hine gjorde en omfattande serie av fotografier av barnarbetare i Amerika mellan år 1908 och 1912.

   Du kan läsa mer om du klickar på dessa länkar:
   https://www.svd.se/barnens-dag
   https://www.dailymail.co.uk/news/article-2119875/Lewis-Hine-Child-oyster-shuckers-inhospitable-working-conditions-borne-thousands-children-labour-laws-passed.html

   Svara
   1. mieengstrom Inläggets författare

    Tack för infon. Jag kommer tyvärr inte ihåg var jag fick tag i den bilden men för att inga missförstånd ska uppstå är den nu borttagen. Uppenbarligen är den inte relevant med inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s