Cancerspöket

Leva med cancerspöket vid sin sida är fan inte det lättaste. Att man dessutom har tillgång till all tänkbar information är heller inte bara positivt. Googla blödning i menopaus och 99 % av träffarna säger CANCER.

Precis detta gjorde jag förra tisdagen och slängde mig således över telefon och ringde kvinnokliniken. Kvinnan i andra änden hörde nog min förtvivlan och jag fick en tid en vecka senare, alltså igår.
Hur jag har mått under denna vecka är det svårt att sätta ord på men jag kan säga att jag gått ner 3 kg, haft konstant hjärtklappning och magont. Vaknade en natt och trodde jag fått hjärtinfarkt som förmodligen var magkatarr. Har inte mått bra med andra ord.

Igår var jag alltså på gyn. Vid en första titt såg hon att slemhinnan var lite irriterad men annars såg det bra ut. Hon märkte heller inget anmärkningsvärt när hon klämde och kände på livmoder och äggstockar. Slutligen gjordes ett inre ultraljud där bl.a livmoderslemhinnans tjocklek mättes. Är den över 5 mm finns anledning att ta ett prov från den eftersom den då anses förtjockad. Min var 3,5 mm.

3-4 gånger under föregående vecka fick jag lite blod på papperet när jag torkade mig efter toabesök och troligast orsakades det av sköra slemhinnor. Jag fick rådet att använda ovesterin för att få dom lite smidigare och medgörligare och sen ska jag få en kallelse tillbaka till gyn om 1-2 månader.
Vid detta tillfälle kommer ett cellprov att tas vilket hon inte ville göra nu eftersom östrogenbrist kan ge ett missvisande provresultat.
Fick också veta att man ALLTID, oavsett mängd, skall söka hjälp om man får en blödning efter klimakteriet. Då kommer frågan.. HUR vet man med säkerhet att man passerat klimakteriet eller ens kommit in i det??

När jag ändå hade en kunnig gynekolog i närheten passade jag på att fråga om jag fått ett rectocele. Ett rectocele är ett framfall där den bakre slidväggen ramlar fram och vid krystning blockerar tarmen så det blir svårt att få ut avföringen.

Jag har som bekant alltid haft problem med magen och nu har det gått så långt att även om jag inte är hård i magen (vilket jag sällan är nu) är det jäkligt svårt att få ut bajset. Ofta får jag hjälpa till genom att trycka på mellangården.

Jag blev förvånad när gynekologen sa att jag INTE hade rectocele, så jag förklarade mitt dilemma. Till svar får jag att det är väldigt vanligt att man får hjälpa till precis som jag gör. Va?? Är det så?

Nu till den största gåtan av alla.. Varför kan inte vi kvinnor vara mer öppna om våra problem? Mens, pms, klimakterie, övergångsbesvär, menopaus, graviditeter, missfall, bröst… ja listan kan göras lång.
Om vi alla pratade naturligt om det som trots allt är vår vardag så kanske man inte kände sig så ensam om diverse problem. Kanske det inte ens är ett problem utan helt enkelt bara naturens gång och definitivt inget att skämmas för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s