Övergiven by

För nån vecka sen hörde jag talas om att det skulle finnas en övergiven by i vår närhet. Eftersom jag tycker det är fantastiskt intressant med spår av ”tidigare liv” så måste jag såklart leta rätt på den. Efter mycket om och men och ingående studier på kartan hittade jag och maken dit. Helt otroligt.. en by mitt inne i skogen långt från  all civilisation. Då ska man också ha i åtanke att på den tiden denna by var levande så fanns inte ett otal bilar i varje hushåll. Jag antar det var häst och vagn som gällde. Hur som helst så kan jag nästan se framför mig hur otroligt vackert det måste varit en gång. En mindre by utefter en sjö, vilken idyll!

Om storyn jag har om denna by stämmer eller ej har jag dessvärre inte en susning om men av min bror har jag fått höra att efter finska vinterkriget kom finnar dit och fick av bönderna i närliggande by tillåtelse att bygga sina hus samt bruka marken. När allt var uppbyggt och iordningsställt så kom så småningom bönderna tillbaka och körde iväg finnarna för att själva bruka marken.  Vad som sen hände är ett stort frågetecken?

IMG_0489IMG_0476IMG_0482IMG_0464IMG_0452IMG_0465IMG_0454IMG_0470IMG_0471

11 tankar på “Övergiven by

 1. Kicki

  Åh så spännande med en övergiven by så där mitt i skogen.
  Historien du hört kan mycket väl stämma. Förr när finnarna kom över till Sverige
  så blev de ofta behandlade just på det sättet.
  Häftiga foton. Du borde gå med i gruppen Övergivna platser på Facebook och dela med dig av fotona och storyn.

  Svara
 2. Hanna

  Hej, blev ganska intresserad att kolla upp dedär stället då jag själv bor i Matfors.
  Vart ligger detta ställe? Tänkte hur du hittade på kartan

  Svara
  1. mieengstrom Inläggets författare

   Hej Hanna. Det är lite svårt att förklara var byn ligger. Enklast förklarat är det i skogen mellan bölom och långskog.

   Svara
 3. Ida

  Denna byn är fylld av demoner samt övergavs hela byn pga att de har utfört exorsism i husen. För många år sedan åkte det en präst dit som ville undersöka saken men denne blev sparkad av kyrkan eftersom de sa att han har blivit såld till satan. Byn går ej att rensa och medium har åkt dit men inte satt sin fot utanför bilen utan de har vänt direkt. Rör ingenting där eftersom demoner sätter sig så kallat ”i sakerna” därmed stor risk att ta med dom hem. Demoner är inte andar. Andar tillhör de goda och demoner tillhör de onda.

  Svara
 4. Mathias

  Åk ej till denna plats vi åkte dit 4st och alla klev ut ur bilen förutom en av oss hon sa jag kliver inte och sen så smäller det till och bakrutan på bilen går i tusenbittar så ÅK INTE DIT VAD NI ÄN GÖR FÖR ERT EGET BÄSTA NI RISKERAR LIVET OM NI ÅKER DIT SÅ ÅK DIT PÅ EGEN RISK OM NI TÄNKER ÅKA DIT MEN JAG VARNAR ER!!!!

  Svara
  1. ann-katrin åhlin

   Hej! jag undrar exakt hu man kommer dit! Ligger det vid nån sjö? som heter vad isf? Tack för svar! 🙂

   Svara
   1. mieengstrom Inläggets författare

    Byn ligger utefter sjön Torringen. Jag var dit i helgen igen och tydligen har det förekommit skadegörelse och stölder. Markägare eller om det var fastighetsägarna ser helst inte att det kommer besökare dit och en vägbom kommer att sättas upp.

 5. Cevin

  Kommer ihåg när jag var där en gång. Allting var normalt förutom det sista huset bredvid källaren med en mask som driver ut demoner. Det huset var någonting annat… Känslan man fick var väldigt konstig jämfört med alla andra. Vi sprang ut därifrån efter vi hade hört någon röst och någonting tros har blivit kastat mot oss.

  Svara
 6. Hampus

  Hej, undrar om någon vet vägen hit och kan skicka en bild på en karta eller dylikt? 🙂 Tycker urban exploration/spökhus är väldigt intressant å detta såg riktigt häftigt ut 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s