Livets vändning

Den 5:e mars 2009 – 4 år sen mitt liv slogs i spillror.. en knytnäve i mellangärdet. Från ena sekunden till den andra fick livet en helt annan innebörd och jag var inte längre odödlig. Känslan när läkaren klev in genom dörren och säger att ”detta ser inte bra ut”.. en känsla som verkligen etsat sig fast.  En mardröm jag aldrig kan glömma.
Bilresan därifrån när överlevnadsinstinkten fick mig att bortse från bergväggen intill. Tomheten, sorgen, ilskan men framför allt rädslan. Den fasansfulla tiden som följde med långa perioder av ovisshet.. operationerna.. läkarbesöken.. och den dryga 5 veckor långa strålbehandlingen.
Att jag är stark och klarar detta hörde jag alltför många gånger. Faktum är att jag är inte att jävla dugg stark. Jag kastades motvilligt in i skiten och hade inget annat val än att hänga med och hoppas på det bästa.
Idag försöker jag förtränga och glömma.. gå vidare kanske det heter. Tyvärr är det inte så enkelt som många tror.. rädslan finns kvar, själen är ärrad och på kroppen finns spår som ögat inte kan blunda för. 
Jag har mina årskontroller och med dessa följer en enorm portion ångest och ännu mer rädsla.
Det bor en djävul i mig. En djävul som inte tillåter mig vara positiv och som nekar mig tro att jag är frisk. En djävul som försöker dra ner mig i mörkret. En djävul som pepprar mig med pessimism och missmod. En djävul jag vill ta kål på men som hela tiden glider ur greppet.
Sen kan jag känna att jag inte har rätten att må dåligt och bli deppad. Jag kan få dåligt samvete för att jag mår dåligt när det finns andra som har så mycket bättre skäl att må dåligt.
Jag är fullt medveten om att flertalet av er som läser detta inte har förmågan att förstå mig fullt ut.. det kan bara en som själv är drabbad göra.. men kanske ni fått en liten glimt av känslorna och tankarna jag brottas med.

4 tankar på “Livets vändning

 1. Totte

  Som du säger går det inte för någon annan att förstå och sätta sig in i hur det känns om man inte varit i samma situation,
  Man kan bara ana men alldrig fullt ut förstå.

  Den där dagen du fick beskedet och tiden efter kommer alltid sitta som fastbränd i mig.
  Hela tillvaron blev som ett vacum och helt overklig.

  Såren börjar läka hos oss men ärren av den tiden kommer vi få bära resten av livet,
  Dom kommer blekna men alldrig försvinna helt.

  Och jo du är stark!
  Du vet aldrig hur stark du är förrän att vara stark är det enda val du har.

  Älskar dig Vännen!

  Svara
 2. baaartil

  Hej Mari.

  Tittar in på dig blogg och gör ett litet avtryck, hittade hit via din länk på iFokus.

  Nej Mari, det är nog ingen av oss som inte själv är drabbad som kan förstå fullt ut men tack vare att du skriver så engagerande och fint så kan vi åtminstone få en inblick i hur du känner.

  Själv så har jag haft det den där sjukdomen väldigt närma mig inom familjen så jag har sett och betraktat på armlängds avstånd så på det sättet kan jag förstå dig Mari.

  Får ge dig en komplimang för en väldigt fin och professionell blogg både rent tekniskt samt estetiskt och till innehåll.

  Själv så började jag blogga för runt ett år sedan men kan egentligen nada om html och allt sådant där så den ser ut som den gör *ler*.

  Hade tänkt att jag skulle byta mall och göra den snyggare men vet ju inte ens hur jag har fått till den som den är idag så jag vågar helt enkelt inte rota för mycket i den.

  Well Mari, nu skall jag fortsätta läsa runt lite i din blogg. Har kollat din första sida och skall nu kolla vidare.

  Btw så misstänker jag genom något av dina inlägg du skrev att du precis som undertecknad ”gamla gubben” gillar hårdrock.

  Bästa hälsningar,
  Bertil

  Svara
 3. Kicki

  Älskade vän, du är stark tro inget annat för du har ju tagit dig igenom denna förb… sjukdom, operation o efterbehandling. Vi är starka både du och jag. Men som du säger ärren försvinner aldrig men vi lär oss leva med vad vi upplevt.

  En sak var i alla liiite positiv med den där jä**la cancern och det var att Du och Jag blev vänner 🙂

  Tänk att vi delar samma helvetesdag, känns på sitt sätt bra att det finns någon annan som vet precis vad man känner denna dag.

  Stora kramen vännen

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s